Eindelijk ècht praktische tips voor het opvoeden van een hond!

Maak je pup zindelijk

(categorie: Trainen)

Details van deze tip

Het zindelijk maken van een pup is een behoorlijke klus. Het vergt geduld en schoonmaakcapaciteiten! Ik hoor mensen wel eens zeggen, dat ze hun hond met de neus door zijn behoefte vegen, want "dan leert hij het wel af" om het binnen te doen. Afschuwelijk! Mijn opa zei altijd: "een hond bevuilt nooit zijn eigen nest". Naar mijn mening kun je daar absoluut van uitgaan. Ook hier geldt weer, net als bij andere dingen die je je hond wil leren: Complimenteren voor goed gedrag!
Zorg allereerst dat je een lekker nestje maakt voor je hond. Dat kan in een bench, maar ook in een kartonnen doos. Pas op dat je hond niet té veel ruimte heeft in zijn nestje, anders kan hij er nog makkelijk zijn behoefte doen. Natuurlijk moet je hond er wel lekker gestrekt kunnen liggen, maar dat spreekt voor zich.
Nu ga je als volgt te werk: knuffelen/spelen met je hond, je hond liefdevol in zijn nestje zetten en na een tijdje hem buiten de mogelijkheid geven om zijn behoefte te doen. Op het moment dat je pup buiten plast of poept, complimenteer hem dan alsof hij net olympisch goud in de wacht heeft gesleept.


Vervolgens laat je hem binnnen weer een tijdje los. Daarna gaat hij weer even in zijn nestje en vervolgens geef je hem buiten weer de tijd om zijn behoefte te doen. Let wel dat dit, zeker in het begin, allemaal in een tijdsbestek moet van hooguit een half uur. Om nu jezelf ook wat rust te gunnen, raad ik aan om in het begin een aantal keer bij te houden hoeveel tijd jouw hond nodig heeft tussen het doen van zijn behoeftes. Tja, zo'n kleine pup moet je ook echt 's nachts een aantal keer uitlaten!
Als je eenmaal door hebt na hoeveel tijd jouw hond ongeveer zijn behoefte doet, kun je hier langzaam mee aan de slag gaan. Je kunt heel langzaam de tijd dat je hond binnen is wat langer maken. Op een bepaald moment kun je hem na het spelen ook meteen naar buiten brengen. Bedenk ook dat als je hond veel water op heeft, hij ook sneller zal moeten plassen. Een hond moet trouwens te allen tijden kunnen drinken. Mocht je hond nu binnen toch zijn plas laten lopen, zeg dan heel duidelijk "Nee!" en neem hem meteen mee naar buiten.
Vergeet dus niet dat jouw hond de beste en de knapste is als hij weer buiten heeft geplast of gepoept! Naarmate de hond ouder wordt, kun je je enthousiasme wel afbouwen hoor! Mocht jouw hond nou onverhoopt het toch binnen hebben gedaan, dan is het alleen een kwestie van goed schoonmaken. Probeer de geur ook weg te halen. En je hond? Die hoef je niet te straffen. Hij deed dit absoluut niet expres! Je was waarschijnlijk zelf net te laat om hem buiten te kunnen laten.

Ga terug naar het overzicht van Trainen

Trainen

Je bent nu hier

Verzorging

Bewaar Uwhond.nl

Vind jij Uwhond.nl een leuke website? Bewaar hem dan in je favorieten!
Klik hier!

©2010 Webbick - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Sitemap