Eindelijk ècht praktische tips voor het opvoeden van een hond!

De belangrijkste commando's

(categorie: Trainen)

Details van deze tip

Hieronder vind je de beste en meest gebruikte commando's om mee te beginnen:

"Nee" (of "Foei")
Gebruik dit als iets niet mag en gebruik altijd een lage stem. Hummer begrijpt dit commando inmiddels altijd. Hij herkend "Nee" ook in nieuwe situaties. Altijd handig als hij ergens is waar hij iets niet mag, dat bij mij thuis wel mag. Probeer wel vaak iets vervangends te bedenken, dat wel mag. Een voorbeeld: Hummer heeft als pup wel eens aan een goede sok liggen knagen. Natuurlijk had ik niet gezien, dat hij die sok gepakt had. Ik liep dus naar hem toe en zei duidelijk "Nee" en pakte de sok van hem af. Vervolgens gaf ik Hummer zijn flos (een stuk touw) waar hij wel lekker op mocht knagen.

"Kom" (of "Kom hier" of "Kom voor")
Dit is een van de moeilijkste commando's, zowel voor jou als baas als voor je hond, want als je hond niet wil komen, ben je als baasje al snel geneigd tot allerlei varianten van commando's en hele volzinnen. Zorg er voor dat je altijd kort en krachtig hetzelfde commando gebruikt. Let ook op het gebruik van een lage stem als je hond niet luistert; roepen heeft veel minder effect. Als je in een omgeving bent zonder verkeer kun je je hond ook de rug toekeren of zelfs nadrukkelijk weg lopen als hij echt niet wil luisteren. Ga het liefst je hond niet achterna lopen, want dat is natuurlijk een heel leuk spelletje.

"Zit"
Het is altijd schattig als hij kan zitten op commando. Ook handig hoor, als hij bijvoorbeeld ergens moet wachten. Dan gebruikt je "Zit" dus in combinatie met "Blijf".

"Down" (of "Lig")
Dit is een beetje hetzelfde als "Zit", maar toch iets serieuser. Je vraagt namelijk dat je hond plat op zijn buik wil gaan liggen, wat hem onderdanig maakt.

"Blijf"
"Blijf" is een praktisch commando voor als je wil dat je hond ergens blijft terwijl jij wegloopt. Zo voorkom je bijv. dat hij steeds mee naar buiten loopt terwijl jij even alleen een boodschap moet halen, of zo kun je hem op een mat laten zitten, terwijl je een handdoek haalt om hem schoon te maken van het rollen op het gras of het graven van kuilen.

"Klaar"
Dit is handig als je op wil houden met spelen. Als jouw hond het voor het zeggen heeft, dan wordt er natuurlijk niets anders meer gedaan dan spelen. Het resultaat van dit commando bij Hummer is dat Hummer hierna echt wegloopt met (bijv.) zijn tennisbal (eventueel zoekend naar een ander 'slachtoffer' dat wel wil spelen). Ik geef ook aan kinderen aan die met Hummer spelen, dat ze dit commando kunnen gebruiken als ze echt willen stoppen.

"Wachten" (of "Wacht")
"Wachten" is een supercommando als je een hond wil die zonder riem kan rondlopen. Hummer krijgt het voornamelijk te horen als hij een stoeprand nadert. Hij wacht dan op mij, zodat we veilig samen kunnen oversteken.

"Brengen" (of "Apport")
Ik heb Hummer geleerd om een tennisbal terug te brengen. Dit is niet alleen heel leuk, maar ook heel handig als je zelf niet zoveel puf hebt om een flink stuk te gaan wandelen of fietsen. Je staat zelf aan de rand van een grasveldje en gooit de bal voor je hond. Hij kan lekker rennen en jij hoeft alleen maar wat te gooien. Voor het gooien kun je ook een zogenaamde "werpstengel" kopen. Die kosten een paar euro en zorgen dat de bal lekker ver komt en dat jij geen vieze handen krijgt! Ideaal! Wedden dat je hond hierna thuis lekker gaat liggen.

En zelfs....."Poepen" en "Plassen" op commando!
Het klinkt vast heel gek, maar het is heel handig als je hond zijn behoefte op commando kan doen. Bijv. als je een beetje haast hebt, of je weet dat dit voorlopig de laatste plek is (als je onderweg bent) waar hij ongegeneerd kan gaan zitten, dan is dit een echte aanrader. Ik zorg altijd dat Hummer veel loopt op een dag, maar 's avonds laat, zeker als het koud is, vind ik het buiten snel mooi geweest. Dus zet ik er een beetje tempo achter en doet Hummer al zijn 'zaken' voordat we weer lekker naar binnen gaan. Ok, misschien wil je liever andere commando's gebruiken. Natuurlijk kan dat. Tenslotte kun je ieder woord verzinnen dat je wil. Je hond weet toch niet of het correct Nederlands is.

Ga terug naar het overzicht van Trainen

Trainen

Je bent nu hier

Verzorging

Bewaar Uwhond.nl

Vind jij Uwhond.nl een leuke website? Bewaar hem dan in je favorieten!
Klik hier!

©2010 Webbick - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Sitemap